Štetne emisije plina i potreba redovitog servisiranja

Prema mjernim kriterijima razvijenim od EPA-e, tipična kuća spaljivanjem prirodnog plina proizvodi više zagađenja unutarnjih prostora od svih drugih izvora onečišćenja.

Nije važna samo količina kontaminiranih plinova, već je to i sadržaj opasnih kemikalija i nedostatak kvalitete plina koja nas izlaže opasnostima i koja nam može najviše naškoditi.

Jedan primjer opasnog sadržaja u plinu je nalaz iz Pensilvanija State University, koji pokazuje u izvješću da je razina PCB visoka i do 1250 ppm. EPA ograničava ljudsko izlaganje PCB na 50 ppm, uz napomenu da se dozvoljne razine smanjuju. Mnoge znanstvene zajednice smatraju da nema sigurne razine izloženosti PCB-u.

Za razliku od azbesta ili cigarete – prirodni plin ulazi u svaki dio života bez našeg dopuštenja. Dajući nam udobnu toplinu, za pripremu ukusne hrane ili nas štiti od elemenata prirode, za sušenje našeg rublja, za sve to je plin vjeran pomagać u našoj kući.

S obzirom da smo navikli na koristi i udobnost koju nam plin daje, ne smijemo se prepustiti lažnom osjećaju sigurnosti u korištenju prirodnog plina. Korištenje plina zahtijeva od nas konstantan oprez i redovite kontrole svih pliskih uređaja, a posebnu pažnju treba posvetiti plinskim štednjacima. Njih skoro nitko od nas ne shvaća kao izvore zagađenja i svi uglavnom svoju pozornost fokusiraju na plinske etažne grijače – bojlere. A plinski štednjaci mogu itekako postati izvor zagađenja zraka koji udišemo pa čak i izvor opasnosti od propuštanja plina.

Isprobajte ovaj jednostavni test plinskih uređaja. U večernjim satima, skrenite svoju pažnju na plinske uređaje. Zatim isključite sva svjetla u sobi i gledajte kako plinski plamen gori na vašim uređajima. Potražite plave boje. To je plin metan. Plin metan čini većinu naše opskrbe prirodnim plinom i gori plamenom plave boje.

Ako su žuta, narančasta, zelena, ljubičasta i crvena boja u vašem plamenu to može značiti samo jednu stvar, nije samo metan taj koji gori u vašem plinskom uređaju. Takve boje upućuju na to da se nešto drugo spaljuje sa metanom. Takve primjese uglavnom nazivamo kondenzati. Kondenzat u plamenu Vašeg plinskog uređaja mogao bi biti benzen, toluen, tar, ulje, prašina, hrđa, plinski odoranti ili PCB. Primjetite kako boje u plamenu iskaču i prskaju okolo za razliku od čistog plavog plamena koji gori ravnomjerno. Obojeni kondenzati u vašem plamenu su neke od nečistoča u plinu a mogu biti i otrovne.

Crvenkasti plamen je siguran indikator primjesa plina i nepravilnog izgaranja

Ako Vaš plamen nije u potpunosti plave boje onda osim metana izgara još neka primjesa koja može biti itekako štetna i zagađuje zrak u Vašoj kući. Zbog toga je potrebno redovito održavati i servisirati sve plinske uređaje, pa ako redovito servisirate plinski bojler, i plinski štednjak bi trebalo isto tako redovito servisirati.

Plin je još uvijek naš najbolji izvor energije. Ali je za njegovo svakodnevno sigurno korištenje potrebno redovito zvati stručno osposobljene servisere kako bi Vam zagarantirali dugogodišnje sigurno korištenje plina u Vašim domovima.

Vi trebate pomoć oko održavanja Vaših plinskih uređaja a mi Vam tu pomoć možemo ponuditi. Dozvolite našim stručnim i osposobljenim serviserima da Vam osiguraju sigurnost i učinkovitost korištenja plina kakvu Vi zaslužujete.

Mi smo tu da bi Vi bili sigurni!

Leave a Comment