Što je ugljični monoksid (CO) i odakle sve prijeti opasnost od njega?

Ugljični monoksid je bezbojni, bezmirisni i smrtonosni plin. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2003. godine 38 ljudi umrlo od trovanja ugljičnim monoksidom. Taj plin je glavni uzrok slučajne smrti od otrova u svijetu. Opasnost od CO prijeti nam i iz plinskih pećnica, automobila u garažama, nepročišćenih dimnjaka, uređaja na drveni ugljen ili neispravnih ventilacijskih sustava.

Ugljični monoksid nastaje nekompletnim izgaranjem, posebno krutih, tekućih i plinskih goriva. Ugljični monoksid stvara se sagorijevanjem tvari koje sadrže ugljik, a bez dovoljnog pristupa kisika, odnosno zraka. Uređaji na prirodni plin, tekući petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugljen tako postaju proizvođači smrtonosnog ugljičnog monoksida.

Koja je razina CO opasna po zdravlje?

Posljedice izloženosti ugljičnom monoksidu ovise o koncentraciji CO i dužini izlaganja, kao i zdravstvenoj kondiciji osobe. Koncentracija CO mjeri se u dijelovima na milijun (parts per million = ppm). Izlaganje CO koncentracijama 1 do 70 ppm ne mora uzrokovati pojavu simptoma, iako određeni srčani bolesnici mogu osjetiti bol u prsima. Kako se koncentracija CO penje i prelazi 70 ppm, simptomi postaju vidljiviji (glavobolja, mučnina, slabost). Na razini između 150 i 200 ppm, moguća je dezorijentacija, nesvjestica i smrt.

Kako se zaštititi od utjecaja ugljičnog monoksida?
CO detektori/alarmi dizajnirani su tako da se aktiviraju prije nego se postignu potencijalno opasne koncentracije CO. Honeywell Analytics® proizvodi nekoliko modela CO detektora koji zadovoljavaju najstroži europski standard EN50291:2001.

Gdje postaviti CO detektor?
Preporučljivo je postaviti CO detektore u svaku sobu gdje se kuha ili grije, garažu gdje se nalazi automobil, spavaće sobe. Europski standard preporučuje ugradnju CO detektora 0,7 metara ispod stropa zbog sljdedećih razloga:
1. CO je približno iste gustoće kao i zrak a prilikom kuhanja ili grijanja diže se u visinu sa zrakom.
2. Senzor alarma ne smije biti zaklonjen ormarima ili kuhinjskim elementima

Koji CO detektor odabrati?


Na tržištu se nalazi nekoliko desetaka raznih CO detektora. Honeywell Analytics® renomirani je svjetski proizvođač opreme za detekciju plinova, popratnu opremu i usluge. Honeywell Analytics® tržišni je lider i pionir u razvoju tehničke ekspertize u detekciji plinova. Preko pola stoljeća iskustva, inovacija i strateških akvizicija (Sieger®, Zareba®, Neotronics®, MDA Scientific®, SF Detection®) donijeli su nam široko priznatu titulu tržišnog eksperta.

Prilikom kupnje obratite pozornost da CO detektor ima Kitemark simbol sa oznakom EN 50291 koja znači da proizvod podržava Europski standard EN50291:2001. Uvijek potražite i CORGI logo. Svi Honeywell Analytics® detektor plina za široku potrošnju imaju Kitemarked i CORGI dopuštenja.

Kako CO detektori plina rade?
Svi Honeywell Analytics® CO detektori upotrebljavaju patentitanu revolucionarnu tehnologiju koja omogućuje siguran rad detektora od 5 do 10 godina bez održavanja i zamijene dijelova.

CO detektori jednostavno se ugrađuju na za to predviđemo mjesto i 24 sata motre na CO plin.
Honeywell Analytics® CO detektori imaju funkcije automatske samokontrole i karakterističnog zvuka alarma koji je različit od zvuka ostalih alarma koji se upotrebljajaju u kućama ili garažama.

Leave a Comment